15 maart 2011, VSA update Nr.23
publicatiedatum 15 Mar 2011

Niets veranderd
  Ondanks  alle mooie woorden en beloftes blijken de schoolbesturen geen maatregelen te  hebben genomen om het tekort aan plaatsen op het VO op te lossen:

*   net  als vorig jaar streven de scholen ernaar een derde van de kinderen te laten loten  voor een plek in het voortgezet onderwijs;
 *   weer  willen scholen rond de 600 (zeshonderd!) kinderen dwingen in september te starten  op een school die niet in hun rijtje van voorkeuren stond
  *   de  mismatch is weer gelijk aan de instroom van vier complete scholen
  *   de  alternatieven in de tweede ronde zijn nog beperkter dan vorig jaar (nog iets  meer scholen vol of bijna vol)
  *   weer  beloven de scholen collectief dat er heus genoeg plek is.

Hier vindt u een overzicht van  alle scholen die gaan loten. En het is echt veel erger dan we afgelopen vrijdag  nog dachten.

Loten is in het belang van de  scholen
  Ouders  wisten het al: het systeem deugt niet. Dit jaar hebben de gemeente Amsterdam en  de Amsterdamse basisscholen zich hierbij aangesloten. Helaas hebben de besturen  van de middelbare scholen geen reden te bewegen, want zij lijken belang te  hebben bij loten:

* scholen  die loten zijn blij met de gratis reclame, “alle kinderen willen naar ons,  zelfs meer dan we aankunnen”, en zijn blij met precies volle klassen, want dat  is ideaal voor de bekostiging;
  *   scholen  die niet loten zijn nog blijer: de 600 kinderen die helemaal niet naar hen toe  willen, zullen vanwege de gedwongen winkelnering wel zin gaan maken.

Wie heeft dit bedacht?
  De  fout in het systeem is een direct gevolg van de nieuwe wet op het voortgezet onderwijs van 2008. Daarin worden scholen  uitgenodigd een samenwerkingsverband te maken – een kartel – en samen het  aanbod te bepalen. In Amsterdam heet het kartel OSVO. In OSVO komen de scholen  samen en daar blijkt dat ze maar één belang echt gemeenschappelijk hebben: het  aanbod beperken is namelijk in het voordeel van alle scholen. Dus dat hebben ze  afgesproken: tot 2015 mogen alleen scholen groeien die nu al geen volle  klaslokalen trekken.

Uw kansen bij loting
  Scholen  vertellen liever niet wat uw kans is om ingeloot te worden. De kans om ingeloot  te worden is het aantal kinderen dat de school van uw keuze wil uitloten, gedeeld  door het aantal dat zich heeft ingeschreven zonder  voorrang. Een paar voorbeelden:

* Spinoza  (HAVO/VMBO-T): 7% kans om ingeloot  te worden;
  * Montessori Lyceum Amsterdam (HAVO/VWO): 63%

* Geert  Groote (VMBO): 50%

* Pieter  Nieuwland (HAVO): 31% (vermoedelijk  nog lager omdat deze school de voorrangskinderen niet meldt!)
  * Barlaeus  (VWO): 80% kans om ingeloot te  worden

Wie  zei daar dat loten vooral een probleem is van gymnasiumkinderen?

De stem van ouders en kinderen
  Schoolbesturen  en gemeente hebben uw stem nodig om te weten wat u echt belangrijk vindt. Laat uw stem dus horen via de VSA en sluit u aan  bij de almaar groeiende  groep ouders die willen dat er ook voor hun kind een goede school is. En deel uw  ervaringen met ouders die hetzelfde  meemaken als u.

Hartelijke  groet, Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam