Koortsachtig overleg de afgelopen dagen tussen gemeente en scholen over de uitkomsten van de aanmeldingen. Het gaat er op spannen of de scholen het kunststuk van vorig jaar kunnen herhalen. Toen haalde de oprichting van IJburg II en Caland II ineens veel druk van de ketel.
Gelukkig heeft een aantal scholen aangegeven te werken aan oplossingen in de vorm van extra klassen. Onze dank gaat uit naar Hyperion, Cygnus en Caland! Zoals altijd zijn er ook scholen die een klein aantal kinderen gaan uitloten. Helaas zijn er nog scholen die zich in nevelen hullen, zoals Fons Vitae, Geert Groote, Gerrit van der Veen, OSG Bijlmer, Damstede, Cartesius en St.Nicolaas. En er zijn scholen waarvoor het probleem te groot lijkt om het op te lossen. IJburg lijkt opnieuw voor een enorme uitdaging te staan.
2000 leerlingen in loterij
Intussen telt VSA dat scholen 650 leerlingen willen uitloten. VSA overlegde donderdag met de gemeente die erkent dat loten ook in een tweede ronde zeer waarschijnlijk is. De gemeente gaat overigens nog uit van 450 uitgelote kinderen. Het verschil zit in scholen die nog niet weten wat ze zullen doen. Per saldo plaatsen scholen rond de 2000 leerlingen in de tombola.
Overleg met wethouder
Maandag zullen OSVO en wethouder Hilhorst aan tafel zitten om problemen en oplossingen te inventariseren. We hopen voor alle kinderen die dreigen te moeten loten dat dit overleg zal leiden tot oplossingen op althans een aantal scholen. Zodra we meer weten zullen we dit melden.
Structureel probleem
Intussen kunnen we constateren dat we structureel niet heel veel verder zijn gekomen in de afgelopen jaren. De groei van het aantal aanmeldingen blijft de groei van het aanbod op kwalitatief goede scholen overstijgen. Het succes van het Hyperion ontzenuwt het oude argument dat alle ouders hun kind in Zuid op school willen hebben. En de problemen op HAVO en vmbo laten zien dat het al lang niet meer gaat om ouders die hun kinderen naar een categoraal gymnasium willen hebben.
Gelukkig zijn er steeds meer schoolbesturen die beseffen dat autonomie van scholen ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt in het zoeken van structurele oplossingen. In dit verband is het jammer dat een school als het St.Nicolaas een nieuw gebouw niet afstemt op groei, maar het juist kleiner maakt. HAVO leerlingen lijken hiervan de dupe.
Overleg met minister
Dinsdag zit wethouders Pieter Hilhorst om tafel met Minister Bussemaker van Onderwijs. Een regering die onderwijs ziet als speerpunt in een beleid dat de concurrentiepositie van Nederland moet versterken, kan de planning van de capaciteit niet overlaten aan scholen die hun monopoliepositie gebruiken om nieuw aanbod te weren. Op deze manier blijft het dweilen met de kraan open. Wij roepen de minister en de wethouder op tot structurele wijzigingen in het systeem. De wethouder zou daarbij de regie moeten voeren en de minister zou daarvoor de ruimte moeten bieden in een nieuw Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen.
Uw ervaring met ‘het nieuwe loten’
U heeft bij de inschrijving van uw kind ook meegedaan aan een onderzoek naar alternatieve lotingmethodes. Uw mening over het nieuwe loten zien wij graag op ons forum zodat we die kunnen inbrengen bij schoolbesturen en gemeente.
Volg VSA op twitter
VSA heeft dit jaar alweer 500 nieuwe aanmeldingen mogen ontvangen: stuur deze update door aan andere ouders, volg ons op twitter, samen staan we sterker!
Steun VSA
Zolang wij geen rechtszaken voeren, zijn de kosten van VSA bescheiden. Maar niet nul. Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd, doneer nu!