Staatsecretaris volgt VSA
In zijn brief van 12 juli jl. stelt de bewindsman: “Zoals de VSA correct heeft opgemerkt leidt de huidige stichtingsprocedure ertoe dat daar geen nieuwe scholen kunnen worden gesticht”. Hij meld vervolgens dat “Met een kleine aanpassing van de regeling Voorzieningenplanning VO kan dit worden opgelost.” VSA ziet uit naar deze aanpassing!
De staatssecretaris in dezelfde brief: “Ik roep de schoolbesturen wel op goed in het oog te houden waar een RPO voor bedoeld is, namelijk te komen tot een aanbod dat aansluit bij de vraag. Hiervoor is het soms nodig over de eigen schaduw heen te springen.”
Opvallend aan de brief en het bijbehorende rapport is dat VSA als enige oudervertegenwoordiging is gehoord in de evaluatie van de wet op het voortgezet onderwijs.
Wethouder belooft betere prognoses
Onze wethouder stuurt een brief aan VSA waarin hij belooft betere prognoses te gaan maken. En hij gaat praten met OSVO over hoe aanbod beter kan aansluiten op de vraag.
Verder legt de wethouder nog een paar maatregelen uit die de staatssecretaris heeft aangekondigd en waar wij blij van worden, bijvoorbeeld:
- ouders krijgen een initiatiefrecht voor het stichten van een openbare school (al weten we nog niet precies wat dat inhoudt).
- Mogelijkheden om nieuwe scholen te stichten worden groter door het invoeren van richtingvrije planning (al weten we ook hiervan nog niet precies wat het inhoudt)
VSA houdt de vinger aan de pols en hoopt binnenkort in een gesprek met de wethouder meer duidelijkheid te krijgen.
We zullen in gesprek met de wethouder onder meer bespreken dat we hopen dat hij het komende overleg met OSVO over het nieuwe Regionale Plan Onderwijsvoorzieningen zal aangrijpen om een duidelijker regie in de planning van capaciteit af te spreken.
Nieuwe regels: geen dubbeladviezen meer
Begin november ontvangen alle kinderen van groep 8 de Amsterdamse Schoolkeuze gids. Nieuw dit jaar is dat er geen dubbel adviezen meer bij de aanmeldingen in behandeling worden genomen. Bijvoorbeeld een VMBO-t/HAVO advies wordt dus behandeld als een VMBO-t advies. Bijvoorbeeld een HAVO/VWO advies wordt behandeld als HAVO advies. De vereiste cito scores zijn hierop aangepast. Het doel is voor bijvoorbeeld HAVO en HAVO/VWO kinderen gelijke kansen te creëren bij eventueel inloten of uitloten.
Onderzoek schoolloopbanen Amsterdam
De gemeente publiceert een uitgebreid onderzoek naar de schoolloopbanen van kinderen. In zijn begeleidende brief trekt de wethouder onder meer de conclusie: ‘Er blijven veel leerlingen zitten in Amsterdam vergeleken met Nederland als geheel, vooral op de havo’.
VSA juicht zeer toe dat de wethouder meer van dit soort onderzoek laat doen opdat de kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs gericht kan worden verbeterd.
Leest u conclusies in dit onderzoek die van belang zijn voor de ontwikkeling van ons onderwijs? Meld ze ons of zet ze op twitter.
Onderwijsakkoord?
De kranten stonden bol van een nationaal onderwijsakkoord maar vergis u niet: dit zijn vakbonden en onderwijsbestuurders die een akkoord maakten, daar kwam geen ouder of leerling aan te pas. En dus (?): veel mooie woorden, weinig wol.
Volg VSA op twitter
Samen staan we sterker: volg ons op twitter en zegt het voort