Ouders willen openheid
De inschrijving is gedaan en het grote wachten is begonnen. Maar waarom duurt het allemaal zo lang? Daar zijn misschien goede redenen voor, maar als buitenstaander is er geen touw aan vast te knopen. Waarom zwijgen de schoolbesturen als het graf? Wat hebben ze te verbergen? Hoe langer de stilte duurt, hoe meer ouders gaan vermoeden dat er blijkbaar veel te verbergen valt...
VSA roept scholen op om te communiceren. Wat zou er mis kunnen zijn met een rapportage van hoeveelheden inschrijvingen, van overinschrijvingen 1e keus en op welke scholen? Wat zou er mis zijn met enig bericht over de ingewikkelde opdracht waar de scholen voor staan om te zorgen dat alle kinderen in elk geval in hun top 3 geplaatst gaan worden?
Wat is er waar van de geruchten dat kinderen van buiten de stad massaal zijn weggebleven uit angst voor het nieuwe loten? Hoe gaan de verzamelde schoolbesturen scholen compenseren die hierdoor in de problemen komen? Een beetje licht in de Black Box die de schoolbesturen hebben gecreëerd, zou welkom zijn.
Capaciteit aanpassen
Een van de dingen die hoe dan ook tijd en energie vergen, is het aanpassen van de capaciteit. VSA schreef een brief aan de Wethouder en aan Vereniging van Schoolbesturen OSVO om hen te bewegen daarvoor voldoende tijd en middelen te reserveren.
Inmiddels hebben we ook een antwoord gekregen . VSA kreeg een lange brief zonder een enkele concrete toezegging. Wel vinden de schoolbesturen het niet nodig met ouders te praten. Wij vinden dit zorgwekkend.
Scholen moeten basisschooladvies volgen
We krijgen best veel meldingen van ouders die van de school van 1e keus van hun kind te horen krijgen dat het basisschooladvies niet zou voldoen. Dit kan helemaal niet, de enige goede stap is het klachtenloket van de betreffende school en het gemeentelijk klachtenloket .
Waarschuwing plaatsen 1e keus
Wij horen wel geluiden van scholen die informeel aan ouders melden dat er voldoende plek is voor alle inschrijvingen van 1e keus. Laat u hierdoor niet in de luren leggen, schoolbestuurders die dit soort berichten verspreiden, snappen niet aan welk lotingsysteem zij zich hebben verbonden. Een toestroom van 6e, 7e of 11e keus van elders kan uw kind zomaar van zijn 1e keus verdringen.
Kraamkamer nieuwe scholen
Voor de komende jaren niet onbelangrijk: er moeten nieuwe scholen bij. De gemeente heeft daartoe een kraamkamer ingericht – zie hier (bij agendapunt 12) de stukken die in de gemeenteraad zijn besproken.
Ouders en alle anderen met een goed onderwijsidee: http://www.onzenieuweschool.nl is de plek om dat idee in te dienen en vervolgens mee te dingen naar hulp om dit te realiseren. Eenvoudig zal het niet worden, bestaande scholen zijn niet dol op nieuwe concurrenten, maar met slimme hulp van Kennisland en de gemeente zou het toch moeten lukken: er moeten tot 2020 tenminste vier nieuwe scholen bij.
In Utrecht doen ze nog ‘het oude loten’
Voor wie denkt dat de nieuwe megaloterij in Amsterdam een drama is, kijk nog even mee naar het systeem zoals we dat tot vorig jaar hadden. Ouders in Utrecht zijn daar ook niet blij mee.
Opnieuw rijst de vraag: waarom organiseren scholen consequent tekorten? Zou dat iets te maken hebben met de wetgeving?
Donaties welkom: steun VSA
Zolang wij geen rechtszaken voeren, zijn de kosten van VSA bescheiden. Maar niet nul. Zo te zien werkt de knop weer feilloos! Wij danken u zeer voor uw bijdrage.
Volg VSA op twitter
Samen staan we sterker: volg ons op twitter en zegt het voort!