We nodigen u van harte uit om uw uitkomst van het grote nieuwe loten in te vullen – zodra die bij u bekend is. Het zijn 3 vragen, het beantwoorden kost minder dan 1 minuut:
http://stichtingvsaenquete.nl/amsterdamse-middelbare-scholen-plaatsings-lijst-enquete
Wat was uw voorkeur en waar is uw kind terecht gekomen? Op deze manier organiseren we als ouders zelf de transparantie waar de schoolbestuurders niet erg happig op zijn.
Als u de dag van de plaatsing direct de uitkomst voor uw kind invult, krijgen we snel zicht op het succes van de nieuwe verdeelmethode en vooral op de aard en omvang van de mismatch tussen vraag en aanbod.
Reputaties in het geding
Met alle ouders hoopt VSA dat de scholen de afgelopen periode van grote stilte hebben gebruikt om hun aanbod aan te passen aan de vraag. In zes weken tijd kunnen ze waar nodig klassen hebben bijgemaakt om vervolgens proefdraaiend met lotingsysteem te ontdekken of alle kinderen in de vereiste top 3 zouden geraken.
VSA heeft afgelopen vrijdag nog een dringend beroep gedaan op de wethouder om alles in het werk te stellen de schoolbesturen in beweging te krijgen. We willen ook gelijk na de plaatsing weten hoeveel klassen er daadwerkelijk bij zijn gemaakt om de mismatch te verminderen.
De schoolbesturen en de wethouder hebben hun reputatie op het spel gezet door twee jaar lang al hun kaarten te zetten op anders verdelen. Schoolbestuurders wilden niet met ouders praten – waarschuwingen werden genegeerd. De geruchten tot nu toe zijn weinig hoopgevend: zelfs alle kinderen in hun top 5 zou niet gehaald worden. De vraag is dus of al deze energie niet beter gestoken had kunnen worden in vernieuwen en uitbreiden van het aanbod. Want zoals VSA altijd heeft gezegd: anders loten leidt niet tot meer aanbod.
Minder instroom van buiten Amsterdam
Met het nieuwe loten lijken de schoolbesturen nog een onbedoeld effect te hebben bereikt; kinderen van buiten de stad massaal bleven massaal weg. De grote onzekerheid en het eindeloze wachten op een Amsterdamse school hebben kinderen afgeschrikt. Scholen buiten de stad zijn daarop ingesprongen door hun aanbod wel aan te passen. Op een aantal Amstelveense scholen zijn extra klassen gecreëerd vanwege groter dan verwachte toestroom uit andere gemeentes.
Worden de resultaten beter met het nieuwe loting & matching systeem?
Het uitgangspunt bij het nieuwe loting & matchingsysteem was dat het een beter resultaat op zou moeten leveren, gedefinieerd als ‘alle kinderen in hun top 3’. Dit lijkt ondanks de afgenomen vraag van buiten Amsterdam niet te gaan lukken en dus moet de vraag gesteld worden waar dit door komt. VSA ziet in ieder geval 2 mogelijke oorzaken:
- scholen die veel in de top 3 van leerlingen staan hebben te weinig extra klassen gecreëerd om aan de vraag te kunnen voldoen, en/of
- het nieuwe loting & matchingsysteem levert geen beter eindresultaat op.
Politiek debat
Het Parool geeft een mooi inkijkje in de politieke discussie over het Amsterdamse onderwijs: PvdA en VVD zijn allebei tegen segregatie, maar willen daar heel verschillend tegen strijden. Nu maar hopen dat de extra scholen waar Werner Toonk op aanstuurt er ook daadwerkelijk kunnen komen.
VSA heeft de fracties van de Tweede Kamer nog maar eens aangespoord bij de staatssecretaris voor onderwijs aan te dringen haast te maken met het weghalen van belemmeringen voor het oprichten van nieuwe scholen, zoals twee jaar geleden is beloofd.
Nog meer werk aan de winkel voor schoolbesturen
Stapelen van diploma’s is een belangrijke motor van sociale stijging. Maar naarmate er meer categorale scholen komen, zou stapelen lastiger worden . Waarom eigenlijk? Scholen kunnen toch eenvoudig onderling afspraken maken over opstromen en stapelen? Daar is het OSVO toch ook voor opgericht?
Donaties welkom: steun VSA
Zolang wij geen rechtszaken voeren, zijn de kosten van VSA bescheiden. Maar niet nul. Zo te zien werkt de knop weer feilloos! Wij danken u zeer voor uw bijdrage.
Deel deze link op twitter en via de mail
Vraag uw volgers met kinderen in groep 8 om de kleine enquete in te vullen: samen creëren we transparantie over de lotinguitslag.