Gelukkig Nieuwjaar
VSA wenst alle ouders en kinderen een heel gelukkig Nieuwjaar. En kinderen die dit jaar de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs wensen we veel succes met het maken van de keuze.
VSA zet zich ook dit jaar weer volop in voor de belangen van de achtstegroepers en hun ouders – U steunt ons door deze update door te sturen en ons te volgen op twitter .
De nieuwe nieuwe loting
De schoolbesturen hebben besloten – tot veler verrassing – om alle kinderen ook komend jaar weer in één grote loterij over de scholen te verdelen. Deze nieuwe nieuwe loterij zal opnieuw matching heten.
Net als vorig jaar:
- moeten kinderen zoveel mogelijk scholen op een lijst zetten volgorde van voorkeur;
- als je naar een bepaalde school per se niet wil, moet je die niet op je lijst zetten;
maar anders dan vorig jaar:
- worden geen kinderen random geplaatst. Als je voorkeurslijst is uitgeput, volgt er geen aanbod. Je mag dan zelf kiezen uit scholen die na de plaatsing van alle andere kinderen nog plek over hebben;
- De loting gaat in één ronde: alle kinderen gaan in één grote ‘ballenbak’. De notaris (de computer) neemt steeds willekeurig één kind uit de ballenbak en plaatst die op de school van zijn of haar eerste voorkeur. Is die eerste voorkeur inmiddels vol dan plaatst de computer dit kind op de tweede voorkeur, is die inmiddels vol dan op de derde, etc.
- Kinderen die door het lot als laatste overblijven in de ballenbak hebben weinig kans op een school van hun voorkeur.
Met deze methode hebben de schoolbesturen gehoor gegeven aan een petitie met 1800 handtekeningen. Een initiatief van ouders met steun van de wetenschappers die het systeem hebben ontwikkeld. In een uitgebreide discussie op het gemeentehuis zijn alle ins en outs van deze methodiek – in vergelijking met andere methodes - over tafel gegaan:
- met deze methode kan niet zoals afgelopen jaar de situatie ontstaan dat twee kinderen door onderling ruilen allebei hun positie kunnen verbeteren;
- het resultaat zal niet veel beter zijn dan afgelopen jaar – 1900 kinderen niet op eerste keus, 500 niet in top 3 – tenzij het aanbod significant toeneemt en/of de weinig populaire scholen hun aantrekkingskracht weten te vergroten ten opzichte van de populaire.
Wat is een acceptabele uitkomst van de loting?
VSA vindt een uitkomst als die van afgelopen jaar hoe dan ook onacceptabel. Veel te veel kinderen kwamen terecht op scholen die te laag op hun voorkeurslijsten stonden. Onderwijsvrijheid is niet voor niets een grondrecht – iedereen moet naar een school kunnen die hem of haar past. En dit grondrecht is eens te meer in het geding daar waar de wetgever de schoolbesturen het monopolie heeft gegeven op het stichten van nieuwe scholen.
Maar wat is een acceptabele uitkomst? VSA trekt de grens bij een top 3. VSA is dus van mening dat een school van 4e keus of lager geen voorkeursschool is. VSA wil graag de inzet voor dit jaar aan u voorleggen:
Groei aanbod absolute noodzaak
In een constructieve sfeer sprak VSA afgelopen najaar twee keer met de vereniging van schoolbesturen OSVO. Hoewel we het daar ook hadden over verschillende mogelijkheden om door loting de mismatch te verdelen, heeft VSA vooral gepleit voor vermindering van de aanbodproblemen. Langs twee lijnen:
- We hebben bepleit dat scholen actief aan de slag gaan met de uitslag van de loting van afgelopen jaar. Dit was immers een perfecte peiling van de echte wensen van kinderen. Hiermee is het ook het juiste instrument om het aanbod beter aan te laten sluiten op de vraag. Maar dan moet dat wel gebeuren. VSA hoopt dat de gemeente wil helpen door bijvoorbeeld uitbreiden, klonen of splitsen van bestaande (populaire) scholen te faciliteren en te stimuleren.
- Het helpt ook als de schoolbesturen nieuwe schoolinitiatieven toelaten in overeenstemming met de beloftes in het RPO 2015-2020. Er zijn wat dit betreft wel enige hoopgevende signalen op uitbreiding van het bestaande aanbod:
- Humanistische Mavo – de eerste nieuwe school in vele jaren die niet onder een bestaand bestuur valt!!
- De nieuwe internationale school Esprit gaat van start.
- Comenius econasium (vorig jaar gestart) naar nieuw gebouw
- Havo de Hof krijgt een groter gebouw
- Calvijn college naar nieuw gebouw
- Cartesius 2 start met 4 klassen
- Damstede startte vorig jaar een Technasium en mag flink groeien
- Vinse school is ook een echt nieuwe school, ondergebracht bij Zaam.
- Leergemeenschap020 is een nieuw initiatief van VOvA scholengroep
Maar er is tegelijk nog geen zicht of de initiatieven van de kraamkamer ook een kans gaan krijgen. Misschien dat de kraamkamer er wel toe leidt dat de bestaande scholen harder proberen hun capaciteit en aantrekkelijkheid te vergroten. Maar over een mogelijk Spinoza 2 horen we dan weer weinig hoopgevende geluiden.
Het valt te hopen dat de aanpassingen op tijd komen voor de kinderen die dit voorjaar een school gaan kiezen. Het is immers onwaarschijnlijk dat er opnieuw een onverwachte daling zal zijn van het aantal kinderen dat in Amsterdam naar het voortgezet onderwijs wil – alleen tijdige uitbreiding kan de schade van de mismatch voor kinderen verminderen.
Kinderen met een betere CITO-toets betalen de rekening
Afgelopen jaar waren er ongeveer 500 kinderen die op basis van hun CITO-toets een hoger schoolniveau konden kiezen dan op basis van hun basisschooladvies mogelijk was. Doordat de schoolbesturen dit jaar de plaatsing gaan doen vóórdat de CITO-uitslag er is, vissen deze kinderen achter het net. Na de plaatsing zitten de meest aantrekkelijke scholen immers vol. Het is een van de maatregelen om te komen tot een betere uitkomst in het nieuwe nieuwe loten.
Het was het belangrijkste excuus dat de schoolbestuurders naar voren brachten na het dramatisch verlopen eerste experiment met centrale loting (die zij matching noemen) afgelopen jaar: de aanpassingen na de CITO-toets hadden de capaciteitsplanning ontwricht. Dat zal dit jaar niet nog eens gebeuren.
Maar in plaats van de flexibiliteit in de planning te vergroten, kiezen de schoolbesturen ervoor de kansen te verminderen van kinderen die hun CITO-toets onverwacht goed maken. Scholen adviseren kinderen die een hogere cito verwachten te kiezen voor een brede scholengemeenschap waar doorstroming mogelijk is. Zo halen ze meteen wat druk weg bij de categorale scholen.
Kinderen die hun CITO-toets beter maken dan hun basisschooladvies zijn naar de mening van VSA een belangrijke groep onontdekt talent. Landelijk maakt 17 procent van de kinderen hun CITO-toets zelfs een heel schooladvies hoger dan wat de basisschool verwachtte. De basisschool heeft hun talent blijkbaar onderschat. Ernstig, maar nog geen ramp, want gelukkig was daar nog altijd de CITO-toets om dit te repareren. Een plek op een school die aansluit bij dit advies is geen gunst maar een recht. Door deze kinderen nu ook de toegang tot de meer aantrekkelijke categorale scholen in Amsterdam te ontzeggen, doet het onderwijs precies het tegenovergestelde van wat we zouden hopen: kinderen helpen hun kwaliteiten maximaal te benutten.
VSA heeft dit probleem aangekaart bij zowel schoolbesturenvereniging OSVO als bij wethouder Kukenheim, maar er lijkt voorlopig geen oplossing in de maak. Het systeem gaat voor het kind.
VSA gaat deze situatie scherp in de gaten houden en zal waar nodig actie ondernemen. We roepen u op uw ervaringen met ons te delen opdat we onze acties zo gericht mogelijk kunnen inzetten.
Volgende week dus de laatste bepalende CITO toets!!
De wonderlijke degradatie van de centrale eindtoets tot mosterd na de maaltijd, betekent ook dat uw kind zijn of haar beslissende toets veel eerder maakt, in het kader van het leerlingvolgsysteem. Scholen met een leerlingvolgsysteem van CITO (de meeste) is deze toets al deze of volgende week. Wij wensen uw kind alle succes!!
Uw mening telt
Het forum van VSA is in toenemende mate de plek waar alle discussie over het voortgezet onderwijs in Amsterdam samenkomt. Ook schoolbestuurders en beleidsmakers volgen uw inbreng daar op de voet.