Meer ruimte voor nieuwe scholen
VSA pleit al jaren voor meer ruimte voor nieuwe scholen. Het lijkt er op dat de staatssecretaris van OCW onze kinderen gaat helpen. Op 13 januari stuurde hij een wetsontwerp naar de Tweede Kamer dat meer mogelijkheden moet gaan bieden aan nieuwe scholen om te kunnen starten.
U wordt van harte uitgenodigd om uw ideeën en argumenten in te brengen over dit wetsontwerp. Dat kan op drie manieren:
- Naar een van de openbare bijeenkomsten gaan – hier is de uitnodiging.
- Een reactie geven in de internetconsultatie van het wetsontwerp – die vindt u hier .
- Uw reactie aan ons sturen, dan (proberen) wij die te verwerken in de officiële reactie van VSA. We streven er naar die reactie rond 10 feb in concept op onze site te zetten en zodat we uw verbeteringen nog kunnen verwerken en hem voor de sluitingsdatum van de consultatie op 29 feb. kunnen insturen.
Er zijn twee vragen die ons in het bijzonder interesseren:
- Zal de nieuwe wetgeving inderdaad de mogelijkheid bieden om nieuwe scholen te stichten waar dat nodig is (in Amsterdam!!)
- Kunnen we al iets inschatten van de dynamiek die gaat volgen: slibt het systeem weer heel snel dicht? Blijven er maar nieuwe scholen bijkomen? Of ontstaat er een gezonde mix van vernieuwing en continuïteit?
Nog meer nieuwe scholen: Spinoza 2
Een lang verwachte en zeer welkome aanvulling op het onderwijsaanbod vormt de start van een tweede Spinozalyceum. Al dit najaar gaan ze van start!
VSA twitterde er al over: hier is heel hard aan gewerkt vanzelfsprekend door het bestuur van Spinoza, maar ook en vooral door de gemeente (hulde aan wethouder Simone Kukenheim en haar team) en door het ministerie van OCW (hulde aan staatssecretaris Sander Dekker en zijn ambtenaren).
Stem op onze poll: wat is een acceptabele uitkomst van de loting?
De open dagen zijn in volle gang en u moet samen met uw kind een voorkeurslijst van scholen opstellen. Een school op welke voorkeurspositie vindt u nog acceptabel voor uw kind?
U kunt nog altijd stemmen op onze poll. De stand is tot nu toe dat 58 procent een top 3 school nog acceptabel vindt. 83 procent vindt een school lager dan derde keus in elk geval niet acceptabel. Mooi is ook te zien welke spreiding de voorkeuren hebben: 7% vindt alleen de eerste keus OK en aan de andere kant van het spectrum vindt 1% alle scholen acceptabel.
Zie onderstaande grafiek voor de volledige tussenstand op 26 januari:
Kinderen met een betere CITO-toets betalen de rekening (2)
Er is nu ook landelijk aandacht voor de rare situatie dat kinderen die hun CITO beter maken dan de basisschool had verwacht, niet op basis van die hogere score geplaatst kunnen worden.
Ons idee is dat een kind wel een slechte dag kan hebben (ziek of te zenuwachtig en dan de toets slechter maken dan je eigenlijke niveau) maar dat een kind niet per ongeluk een goede score kan halen. Een goede score op de CITO betekent in alle gevallen dat het kind echt iets kàn. Alleen al in Amsterdam gaat het om honderden kinderen.
Een goede CITO-score moet je belonen als onderwijs. VSA vindt dat er een passende voorziening moet komen voor kinderen die door een goede CITO-toets een hoger advies krijgen.
Werkgroep Matching
Gemeente en schoolbesturen praten met ouders over alles dat te maken heeft met de aankomende loting/matching in de zogeheten werkgroep matching. Dit is voor het eerst en VSA juicht dit overleg zeer toe. Op 21 januari kwamen ze voor het eerst bij elkaar. Patricia van Uchelen is namens VSA lid van de werkgroep.
VSA heeft onder andere gepleit voor een centrale scholenmarkt (zodat je kind niet 20 scholen hoeft te gaan bezoeken) en voor een voorziening voor de CITO-ophogers (zie hiervoor). VSA pleit o.a. ook voor transparantie van het aantal aanmeldingen per school en advies tijdens de inschrijvingsweken en daarna.
Mocht u inbreng hebben voor deze werkgroep, stuur dan een mail aan: stichtingvsa@gmail.com, maar wees ervan verzekerd dat wij ook heel goed kijken naar alle argumenten die op ons forum langskomen.
Uw mening telt
Het forum van VSA is in toenemende mate de plek waar alle discussie over het voortgezet onderwijs in Amsterdam samenkomt. Ook schoolbestuurders en beleidsmakers volgen uw inbreng daar op de voet.